Bilindiği üzere, kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla 10.12.2018 tarih 30621 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla yapılan düzenleme ile 01 Ocak 2019 tarihinden geçerli olmak üzere, Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar yayımlanmış; uygulamanın başlamasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, 09.01.2019 tarihinde bir açıklamaya yayımlayarak, ülke genelinde başlayan uygulamanın ilk dönemlerinde karşılaşılan hususlar göz önünde bulundurularak, duyulan ihtiyaç üzerine, Usul ve Esaslarda 09.01.2019 tarihinden geçerli olmak üzere bazı düzenlemeler yapıldığını duyurmuştu.
Genel Müdürlük tarafından 25.03.2019 tarihinde yayımlanan açıklama ile, Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda uygulamada karşılaşılan hususlar göz önünde bulundurularak gerekli görülen değişikliklerin yapıldığı bildirilmektedir.
Usul ve Esaslar kapsamında, eczanelerle ilgili uygulamada değişiklik yapılmamış olup, “Eczanelerde sadece ilaç satışlarında kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 200x350 milimetre (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dâhil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler Usul ve Esasların kapsamından çıkarılmış olup ilaçlar için verilen plastik poşetler ücretsiz olarak verilebilecektir” şeklinde devam etmektedir.
Usul ve Esaslarda 25.03.2019 tarihinde yapılan düzenlemeler hakkında, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamalar ise şöyledir;
Gümrüksüz satış mağazalarında ürün satışı esnasında verilen tüm poşetler ücretsiz olarak verilebilecektir. Uygulama tekstil, oyuncak, elektronik, unlu mamül, giyim, gıda gibi ürünlerin toptan veya perakende olarak satışının yapıldığı market, bakkal, kantin, pastane, züccaciye, tuhafiye, restoran, kafe, nalbur ve benzeri yerlerde geçerli olacaktır. Ücrete tabi plastik poşetlerin en az bir yüzeyinde çevreci slogan ve Sıfır Atık logosu kullanılacağı, plastik poşetlerde yer alan satış noktalarının marka ve logoları bulunduğu yüzey (sap ve körükler hariç) alanının yüzde yirmisini geçemeyeceği bildirilmiş ve Sıfır Atık logosunun Bakanlık web sayfasından temin edilen haliyle veya poşet rengine bağlı olarak görünür olması şartıyla tek renk olarak kullanacaktır. Plastik poşetlerin kalınlıklarının tespitinde yüzde onluk sapma oranı tolerans payı kabul edilecektir. Mevcut uygulama dahilinde asgari 25 kuruştan satılmakta olan plastik poşetler 01.05.2019 tarihinden itibaren boyutuna ve muhteviyatına bakılmaksızın adet başına vergiler dahil 25 Kuruştan satılacaktır. Satış noktalarında plastik poşet ücreti, en az bir yerde, kullanıcı ve tüketicilerin rahatlıkla görebileceği bir duyuru ile ilan edilecektir. Satış noktalarınca, plastik poşet satışlarına yönelik yapılacak beyan ve ödeme işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlen esaslara göre yerine getirilecektir. Barkodsuz plastik poşetler ile 09.01.2019 tarihli Usul ve Esaslara uymayan ve satış noktalarının stoklarında bulunan poşetlerin kullanımı için verilen süre 30.06.2019 tarihine kadar uzatılmıştır.